Toekomstmissie PUUR
Impressie toekomstmissie PUUR

Impressie toekomstmissie PUUR

Deze impressie geeft een indruk van de faciliteiten en activiteiten bij PUUR ZENtrum voor bewustZIJN. 

Zodra de kaders gezet zijn en we meer informatie bekend kunnen maken zal dat op deze website en via de Facebookpagina bekend gemaakt worden. 

Het is nog vroeg op deze frisse vrijdagochtend. Een groepje van 12 mensen heeft zich verzameld voor de yogales. Voor het eerst dit jaar is de les buiten in de fraai aangelegde tuin die mooi overgaat in de bosrijke omgeving.

Een van de multifunctionele ruimtes worden door Manon samen met Liz gereed gemaakt voor een meditatiecursus door Wilma. Zij is blij met de flexibele gebruikersovereenkomst. Ze geeft parttime meditatiecursussen en een permanente ruimte huren is geen optie. Bovendien, een omgeving als deze vind je bijna nergens.  

Liz is verstandelijk beperkt maar met begeleiding, in een rustige omgeving, heeft ze hier een zinvolle dagbesteding gevonden. Ze is hierdoor enorm gegroeid in haar zelfvertrouwen en zelfstandigheid.

Na afloop van de yogales nemen enkele deelnemers een duik in het natuurzwembad. Inmiddels is Luuk ook gearriveerd. Luuk heeft een geschiedenis waardoor hij snel overprikkeld raakt; hij vindt zijn rust in de keuken. Samen met twee vrijwilligers zal hij vandaag starten in de moestuinen en fruitlanen. Met de gewassen uit eigen tuin bereiden ze de lunch en het avondeten voor de gasten. Wat niet uit eigen tuin gehaald kan worden, wordt zoveel mogelijk lokaal ingekocht.

Vanavond is het seizoens-restaurant voor externe gasten gesloten. In de congreszaal is er een bijeenkomst met 500 mensen dus dan draait de biologische keuken op maximale capaciteit. Voor morgenavond is het weer nagenoeg volgeboekt. Het restaurant trekt inmiddels mensen uit de wijde omgeving. Gasten vinden het een beleving om met bekenden en onbekenden aan de lange tafels te zitten, onder de begroeide pergola met sfeervolle verlichting.
Ze genieten van de eenvoudige kaart en de bediening door mensen met een beperking of met een achterstandspositie. In deze sfeer is iedereen gelijk!

Henk is inmiddels ook op de fiets gearriveerd. Henk is een gepensioneerde fysiotherapeut die iedere vrijdagmiddag één van de flexibele praktijkruimtes huurt. Op mooie dagen komt hij graag vroeger, dan kan hij nog wat helpen in de moestuin of een boek lezen in de loungeruimte. Al komt lezen er meestal niet van, Henk geniet vooral van de verbinding met anderen. Sinds het overlijden van zijn vrouw heeft hij hier nieuwe vrienden gemaakt die de eenzaamheid doen vergeten.

Het is vandaag een levendige dag. Wim is in gesprek met een planoloog en een coördinator van Aeras, `de hogeschool voor natuurtalenten’. Als schoolproject werken zij mee aan de ontwikkeling van het terrein.

Later staat er een afspraak gepland met een verliefd stel die hier volgende maand hun verbindingsceremonie houden. Ze hebben elkaar vorig jaar ontmoet op het centrum tijdens een retraite week voor persoonlijke- en spirituele ontwikkeling. De ceremonie zal plaatsvinden in de grote yurt. Om 23.00 uur gaan de gasten naar huis en zal het stel gaan slapen in een van de kleine yurts.
Twee van hun beste vrienden zullen die nacht verblijven in één van de pods (zie foto).  
Ze zijn van plan de dag erna nog iets leuks te doen, zo lijkt de Tai Chi sessie en een fietstocht door het prachtige gebied hun wel wat.

Volgende week staat er opnieuw een retraite week gepland. 12 deelnemers zullen een week van persoonlijke- en spirituele transformatie doormaken. De gasten slapen in één van de yurts of pods en genieten van de natuurlijke, rustige omgeving. De week bestaat vooral uit het doen van veel oefeningen, coaching en stiltemomenten in de natuur. Gedurende de week zullen ze ook gebruik maken van de zweethut waarna ze het ritueel kunnen afsluiten met een duik in het natuurzwembad. Alle elementen zijn aanwezig; lucht, aarde, vuur en water.

PUUR ZENtrum voor bewustZIJN heeft inmiddels tot buiten de landsgrenzen bekendheid gekregen. De wijze waarop er is gebouwd met lokaal hout en het feit dat het centrum volledig zelfvoorzienend is op een innoverende wijze, is een inspiratie voor anderen.

Daarbij valt de innovatieve multifunctionaliteit op waardoor er veel mogelijk is binnen een relatief beperkte ruimte; retraites, ruimtes voor holistische therapeuten en coaches, congres- en vergader faciliteiten voor wie graag in een natuurlijke omgeving vergadert of opleidingen geeft. En niet te vergeten, de arbeidsplekken en zinvolle dagbesteding voor mensen die op de arbeidsmarkt buiten de boot vallen.

De concerten in het openluchttheater en de festivals die gedurende het jaar gehouden worden zijn erg geliefd en lokale ondernemers en initiatieven hebben hier profijt van. Ondernemers, bedrijven, instanties en vrijwilligers die hebben bijgedragen en meegewerkt aan de innovatieve, ecologische ontwikkeling zijn trots op hun bijdrage. De pilot van enkele innovaties blijkt een representatieve promotie te zijn van de mogelijkheden die ze bieden.

Manon, Wim en hun gezin hebben zich inmiddels teruggetrokken in het privé-gedeelte. Het werk is intensief en de dankbaarheid is groot. Niets mooier dan mensen ‘Verbinden met zichzelf, anderen en het andere’.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *